2017-10-10

“För att logistiken ska fungera måste man börja tidigt”

Han har varit med från start och till och med myntat ordet checkpoint. Möt Anders, vår tekniska konsult och logistikexpert, som jobbar flera år i förväg och har stenkoll på helhetsbilden.

Hej Anders! Berätta mer om din roll.

– Jag är teknisk konsult i bygglogistik. Det betyder att jag hjälper till med tekniska lösningar ur ett logistiskt perspektiv. Jag jobbar med allt från större stadsplaneringsprojekt till andra stora byggprojekt.

Jag tar fram en totalbild av hur logistiken ska lösas. Det kan handla om allt från kranars svängradie och placering av hissar till hur man ska komma in och ut ur arbetsplatsområdet och hur det ser ut utanför området. Kanske finns det andra byggprojekt bredvid? Och hur ska man skydda de privatpersoner som rör sig i området? Alla dessa parametrar blir till slut vår logistikanalys.

Och varför gör man detta?

– Planerar man inte byggprojekt noga blir det väldigt, väldigt rörigt. Jag jobbar ofta flera år i förväg, innan det händer någonting. Men så är det – för att logistiken ska fungera måste man börja tidigt. Det är viktigt att komma rätt i processen.

– Det var så vi kom på checkpoint-lösningen för några år sen. Man kan planera sina transporter till och från arbetsplatsen hur bra som helst, men sen så stämmer det ändå aldrig. Bilar är sena på grund av trafik, det har tagit längre tid att montera något, oförutsedda saker har inträffat osv. För att det då inte ska bli kö vid grindarna så skapar vi en yta på större projekt – som en sluss. Men det gäller ändå att planera leveranserna, annars blir slussen väldigt stor.

– Vår första checkpoint sattes upp i Linköping, på Framtidens Universitetssjukhus. Där förstod de definitivt nyttan av en välfungerande logistik, eftersom det var ett sjukhus som skulle byggas om och byggas nytt, med inte mindre än två akutintag. Där fick inga ambulanser hindras. Då kom vi fram till den här slusslösningen, som vi döpte till “checkpoint”. Och det tyckte dom ju var väldigt roligt i Linköping, tidningarna skrev artiklar om vilket konstigt namn det var och sådär… Vem vet – vi kanske var lite för moderna?

 

“För att logistiken ska fungera måste man börja tidigt” – Möt Anders Ekroth, teknisk konsult

 

Hur tycker du Bygglogistiks metoder har tagits emot av branschen?

– Byggbranschen är väldigt konservativ. Och vi är en väldigt liten aktör på en stor marknad. Men det är på gång. Vi ser ju att de större aktörerna skapar sina egna logistikavdelningar och frågan kommer upp på bordet på ett annat sätt. Men från byggsidan är det inte säkert att man ser hela bilden, det som händer utanför grinden – där finns det en brist. Och det är precis det vi försöker skapa en förståelse för.

– På grund av att vi är små har vi alltid varit tvungna att förändra oss själva. Vi måste skapa bättre förutsättningar för vårt jobb hela tiden, för effektivitet och för att inte bli utkonkurrerade. Det gäller att alltid ligga lite i framkant, vara offensiva och se nya infallsvinklar. Och då är vår stora fördel att vi faktiskt bara sysslar med logistik.

 

Du har ju varit med från start, i 20 år nu. Vad är det som gjort att du stannat kvar?

– Det har aldrig varit tråkigt. Vi började med att sälja byggvaror och idag står vi här, som logistikexperter. Det har varit en föränderlig period där vi hela tiden legat främst i vår nisch och jobbat med mycket bra människor som tagit oss dit vi är idag. Nu försöker vi förädla det vi har, bli bättre och bättre. Det är också en spännande utmaning!

 

Vilka personer passar på Bygglogistik?

– Jag tror man måste vara rätt flexibel. Gilla frihet under ansvar, och vara beredd på att röra sig mycket. Bygglogistik står inte still.

 


Vill du veta mer om hur det är att jobba på Bygglogistik? Gå till karriärsidan eller slå en signal till Pierre, vår HR-ansvariga.

Eller vill du få en helhetsbild över ditt byggprojekt? Prova vår Logistikkalkylator!