2018-01-22

SÅ BIDRAR EN CHECKPOINT TILL SMARTA BYGGPROJEKT

Har du kommit i kontakt med någon av våra checkpoints runt om i landet? Kul! Och om inte så tänkte vi ta tillfället i akt och förklara bakgrunden till varför de finns, hur de fungerar – och på vilket sätt de kan hjälpa dig på vägen mot säkrare, effektivare byggprojekt.

Planerar man inte sina byggprojekt kan det bli väldigt rörigt. Ofta är det många aktörer, mycket material och otaliga leveranser som ska samsas på en begränsad yta. Det var så Bygglogistik kom på checkpointslösningen för några år sedan. Anders Ekroth, vår tekniska konsult berättar mer:

– Man kan planera sina transporter till och från arbetsplatsen hur bra som helst, men sen så stämmer det ändå aldrig. Bilar är sena på grund av trafik, det har tagit längre tid att montera något, oförutsedda saker har inträffat osv. För att det då inte ska bli kö vid grindarna så sätter vi upp en checkpoint.

 

Så bidrar en checkpoint till smarta byggprojekt

 

En viktig sluss

En checkpoint är en typ av sluss, en yta som skapas i anslutning till byggarbetsplatsen dit alla leveranser leds. (Men det gäller ändå att planera leveranserna noga, annars blir slussen väldigt stor). I checkpointen jobbar vår mottagningskontrollant vars uppgift är att kontrollera de transporter som kommer och hela tiden ha nära kontakt med leverantörer, chaufförer och kollegorna inne på byggområdet. Allt för att rätt material ska komma i rätt tid, till rätt plats.

 

Ökad säkerhet och effektiva projekt

Så, genom att styra trafikflödet på det här sättet ska checkpointen bidra till ökad säkerhet, bättre framkomlighet, effektivare projekt och tryggare arbetsmiljö. Fördelar som fler och fler aktörer börjat inse och jobba mot. Men!

– Det räcker liksom inte att bygga en checkpoint och hoppas att det löser sig. Det måste till något mer. Vi ger oss inte förrän alla aktörer i hela byggbranschen tänker, köper och andas bygglogistik. För det är mer än bara ett företagsnamn – det är en hel filosofi, ett nytt sätt att tänka, säger Harald Sundin, vår seniora projektledare och ansvarig på plats för Sveriges största checkpoint – på Stockholm Arlanda Airport.

 


Vill du veta mer om hur vi effektiviserar stora byggprojekt runt om i Sverige? Läs allt om våra logistiktjänster här.